Kako da organizujete žurku za pamćenje koja se iznova prepričava?

zurka
Obožavamo žurke sa ličnim pečatom, upravo one koje će nam dati titulu najboljeg domaćina. Ako ste odlučili da pravite žurku u narednom periodu, sigurno ste se zatekli kako pomalo panično sklolujete internetom i listate časopise radi ideje i inspiracije. Zastanite na trenutak i ispratite nekoliko praktičnih saveta i ideja koje imamo da predložimo. Bilo da se radi o opuštenom branču sa prijateljima, ručku ili večeri povodom veridbe, rođendana ili proslave praznika sa porodicom, potreban vam je plan. Počnite planom menija, listom za kupovinu i listom zvanica. Popišite šta sve treba da kupite, počevo od namirnica, preko pića do sitnica za dekoraciju poput salveta, slamčica, balona i sl. Uz listu imena sastavite i raspored sedenja što će vam dodatno olakšati postavljanje stola, a onda i raspoređivanje zvanica kad pristignu. Ne zaboravite na pozivnice. Možete ih poslati elektronskim putem porukom, e-mailom ili preko neke od društvenih mreža, ali i direktno na kućnu adresu. Naznačite vreme, mesto, povod vaše proslave i okupljanja kao i dress code, kako bi važe zvanice znale kako da se obuku. Kada sastavite meni i pribavite sve sastojke, razmotrite koliko vam vremena treba za pripremu svakog jela. Imajte u vidu da hrana servirana pred goste treba da bude sveža, a glavno jelo, u većini slučajeva, toplo. Podgrevanje hrane često nije dobar izbor. Ako ste utvrdili satnicu, dodajte na to još petnaest minuta radi serviranja i dekoracije. Pri izboru menija pazite da uklopite vrste hrane koju služite. Ne bi bilo uredu da predjelo, glavno jelo i dezert budu preteški, sve je u meri. Kod ovakvih zabava morate poštovati etikeciju kod serviranja stola. Potreban vam je tanjir za predjelo i eventualno supu i ispod njega za glavno jelo. Sa leve strane postavite viljušku i manju viljušku za salatu, a sa desne nož i kašiku. Iznad tanjira bi trebalo da stoje mala viljuška i kašičica, za dezert i kafu. Pokraj njih sa desne strane postavite čaše sa stopama, širu za vodu, užu za vino. Naravno, ako služite neko drugo piće morate imati adekvatnu čašu. U tanjir stavite presavijenu salvetu, a možete dodati i ispisan meni, kako bi gosti bili upoznati sa jelovnikom. Ako ste utvrdili raspored sedenja, na tanjir ili sa strane postavite karticu sa imenom. Ako ste se odlučili za branč ili opuštenu kućnu žurku, stvar je umnogome lakša. Najbolje je da se opredelite za švedski sto. Kod ovakvih zabava sve je u mini zalogajima. Možete kreirati švedski sto za bruskete, mini krofne i grickalice. Osnovu branč menija predstavljaju brusketi od svežeg francuskog hleba, tostirani ili ne i slani krekeri. Ostalo se svodi na dodatke. Nekoliko vrsti sira, suhomesnati proizvodi, ali i sveže voće poput jagoda, malina ili grožđa bi bilo lepo da se nađu na stolu. Dodajte i čokoladu, med i neutralnu pavlaku za sladokusce. I popodnevna čajanka je žurka na neki način. Provodite vreme sa omiljenim ljudima, razgovarate i uživate u zajedničkim gutljajima slasnog napitka. Pustite laganu muziku, tek toliko da se čuje, a ne smeta pri razgovoru, iznesite najbolji porcelain i kutiju sa više vrsta čaja. Ne zaboravite začine, potom šećer i med, ali i limun, pomoranžu i limetu i zabava bože da počne! Ključ svake uspešne zabave je organizacija i multitasking, zato se morate usmeriti na više strana. Dok se nešto peče, možete seckati dodatke za drugo jelo, mutiti fil za dezert ili postavljati sto. To je možda i najuzbudljiviji deo, izuzev same zabave naravno. Posle osnove tj. tanjira i escajga, počnite sa dekoracijom. Veliki buket svežeg cveća na sredini je uvek dobar izbor, a poneki sitan cvetić ili mini buket možete postaviti svakom gostu uz escajg ili uz salvetu i meni. Lep znak pažnje za vaše goste su poklončići. U malu kutiju ili papirnu kesicu ubacite čokoladicu i karticu zahvalnosti što su došli. Ako ne želite da slepo pratite pravila, dozvoljeno vam je malo eksperimentisanja. Osnovni escajg kašiku, viljušku i nož možete zajedno uvezati ukrasnom vrpcom ili čipkom i staviti u tanjir, dok ćete ostali pribor staviti sa strane. Aranžirajte sto po svojoj volji, pospite ga laticama ili uskrasnim kamenčićima, naravno u onoj meri u kojoj će gosti moći nesmetano da jedu. Kada gosti pristignu i udobno se smeste, ne zaboravite da ih ponudite kafom ili aperitivom, ali i zanimljivom temom za razgovor kako bi svi gosti, pa i oni koji se međusobno ne poznaju, lako ušli u zajedničku priču. Ne zaboravite i neku dodatnu aktivnost i zanimaciju. Opustite atmosferu muzikom, organizujte takmičenja i osmislite pokon za pobednika. Plesna takmičenja i ona u kojima se testira znanje, ali i smelost su privlačni na svakoj proslavi. Ublažite atmosferu formalne večere tako što ćete svakom gostu uz obrok, servirati i mali izazov koji za vreme večere treba da ispuni. Naravno, čeka ga adekvatna nagrada u vidu posebnog dezerta. Uz karticu sa imenom možete dodati i neku privatnu šalu, onu za koju samo vi i vaš gost znate. Na taj način ćete ga sigurno opustiti i učiniti da se oseća posebno. A zašto da posle žurke ne bi organizovali i after party? Glavno pravilo – popustiti kravate, izuti štikle i opustiti se uz lagani koktel, ili možda i dezert posle dezerta. Ključne reči mojito i dupli sloj čokolade. Kod proslava u kući, ostala dekoracija nije toliko bitna kako se upravo radi o proslavi “u kući”, ali po koja ukrasna traka ili mašna na stolici ili niska na polici, sveće i cvetni buketi, ne mogu da škode. Imajte u vidu i dvorište, žurke na otvorenom su veoma popularne. Možete organizovati piknik i hranu izneti u velikoj pletenoj korpi, postaviti puno jastuka negde u hladu i priuštiti gostima uživanje u prirodi. Postavljen sto u dvorištu ne podrazumeva nužno svadbarsku šatru. Nađite dobru poziciju gde sunceneće smetati ni gostima, a ni hrani. Tu morate biti pažljivi, nije preporučljivo da iznosite lako topljivu, kremastu i lako kvarljivu hranu. Ako želite da izvučete maksimum iz ovakve vrste žurke, opredelite se za večeru. Postavite male fenjere i razvucite svetiljke za prijatnu i pomalo romantičnu atmosferu. Za još jedan prstohvat romantike dodajte mnoštvo malih sveća koje možete raporediti po stolu. Večeri su svežije pa možete služiti sve vrste hrane. Okupljanja napolju mogu da budu i neformalnog karaktera. Organizujte roštilj pored reke, gde će svako od zvanica doneti ponešto. Neko piće, neko salatu, a neko ukusan dezert. Ponesite i štap za pecanje, možda ručak izvučete direktno iz vode! Kada se odlučite za vrstu žurke i dobro sve isplanirate, uradili ste pola posla. Opustite se i bacite pogled na još malo “party literature”. Posetite sajt Hostess with the mostess koji vam nudi najrazličitije savete, ideje i inspiraciju za tematske žurke i proslave svih povoda. Posle ove “lektire” nesumnjivo polažete ispit domaćina/ce sa velikim D!